Sari la conținut

FrigoMAR COLD

Răcirea reprezintă procesul de extragere a energiei termice de la un corp, această energie fiind transferată altui corp. Ca urmare, primul corpul racit îşi micşorează temperatura, în timp ce temperatura celui de-al doilea corp creşte. Atât timp cât temperaturile celor două corpuri sunt mai mari decât cea a mediului ambiant, fenomenul are loc spontan. Dacă însă se doreşte răcirea şi menţinerea unui corp la o temperatură inferioară temperaturii mediului ambiant, atunci, conform principiului al doilea al termodinamicii, este necesar să se consume o anumită cantitate de energie astfel încât transferul de căldură să se realizeze în sens invers celui natural, adică de la corpul mai rece către corpul mai cald. Se spune că se obţine frigul artificial. Tehnica frigului artificial este un ansamblul de procedee, metode, utilaje şi instalaţii implicate în obţinerea frigului artificial. Domeniul de temperaturi acoperit de tehnica frigului: -273,15 ˚C….. -200 ˚C frigul adânc care poarta denumirea de criogenie , – 200 ˚C….0 ˚C frigul industrial, 5 ˚C….20 ˚C climatizarea aerului Domeniul frigului artificial este un domeniu cu realizări deosebit de importante într-un interval de timp relativ scurt spre exemplu : congelatorul , frigiderul, autovehiculele care au in dotare instalatie de aer conditionat. Utilizarea frigului artificial este de o importanta critica in domenii precum – industria alimentară (cel mai mare consumator de frig artificial) – fabrici de bere, de prelucrare a laptelui, a cărnii, procese tehnologice ce necesită temperaturi scăzute; – industria chimică – necesită puteri frigorifice foarte mari, ajungând până la temperaturi foarte scăzute, corespunzătoare lichefierii diferitelor gaze -186 ˚C pentru oxigen; -196 ˚C pentru azot; – construcţii – îngheţarea terenurilor acvifere în vederea realizării diferitelor lucrări (puţuri de mină cu o adâncime > 500 m, galerii pentru liniile de metrou, lucrări portuar; – sport , patinoare artificiale , pentru formarea şi menţinerea stratului de gheaţă; trasporturi feroviare, maritime, rutiere, aeriene, transport produse perisabile sau gaze lichefiate,condiţionarea aerului care este prezenta din ce in ce mai mult din cauza incalzirii globaale dar si a cresterii gradului de comfort , săli de spectacole, restaurante, spitale, locuinţe, mijloace de transport , medicină , conservarea ţesuturilor şi organelor umane, anesteziere în cazul intervenţiilor chirurgicale ( medicina reprezinta un domeniu foarte dependent de frigul artificial), electronică pentru răcirea componentelor electronice.

  • unităţi fixe – mijloace de prelucrare şi conservare prin frig existente la
  • centrele de colectare;
  • centrele de producţie/prelucrare;
  • antrepozite de stocaj şi distribuţie;
  • unităţi comerciale şi de alimentaţie publică;
  • frigiderele de uz casnic;
  • Metode de prelucrare prin frig
  • refrigerarea -este procesul de răcire cât mai rapidă a produselor la temperaturi finale de 0˚C…5˚C in asa fel incat la
    temperaturi mai mari decât punctul de congelare, refrigerarea poate asigura stocarea produselor
    alimentare pe o perioadă de maxim 10 zile.
  • congelarea – este procesul de racire la o temperatură finală de -18˚C…-25˚C, se aplică în
    scopul depozitării îndelungate,pe o perioada mare de timp
  • Criogenia – deshidratarea produselor în prealabil congelate, prin sublimarea cristalelor
    de gheaţă în vid. Acest proces practic poate face ca produsele sa fie pastrate multi ani.
  • NOTA:
  • frigul are un efect diferenţiat asupra diferitelor categorii de microorganisme, astfel, la
    temperaturi de 0˚C…4˚C inactivează total acţiunea unora (termofile-microorganisme iubitoare de
    căldură; mezofile-microorganisme cărora le priesc temperaturile moderate) şi încetineşte ritmul de
    înmulţire al altora. Durata de pastrare recomandată fiind cu atât mai mare cu cât încărcarea
    microbiană iniţială este mai mică. La temperaturi de de -18˚C…-25˚ efectul bacteriostatic este total.
  • Agenţii fizico-chimici (aer, lumină, substanţe chimice cu rol antiseptic sau antioxidant) au o
    influenţă indirectă asupra activităţii microorganismelor şi enzimelor la aerul din spaţiile frigorifice
    interesează umiditatea relativă, conţinutul de oxigen, starea de puritate.
    Umiditatea aerului are influenţă asupra deshidratării produsului şi asupra dezvoltării
    microorganismelor, astfel, umiditatea scăzută favorizează pierderea de umiditate a prodului, aspect
    negativ, şi implicit frînează activitatea microorganismelor, care au nevoie de substanţe nutritive
    dizolvate în apă pentru a se dezvolta, aspect pozitiv, valoarea optimă a umidităţii relative se
    stabileşte în urma unui compromis.
    Conţinutul de oxigen favorizează dezvoltarea microorganismelor determinând modificări
    nedorite de culoare şi râncezirea grăsimilor din compoziţia alimentelor. Acţiunea este cu atât mai
    lentă cu cât temperatura este mai scăzută. Utilizarea ambalajelor ermetice sub vid dă rezultate mai
    bune, dar ridică costurile de fabricaţie.
    Starea de puritate-sunt situaţii în timpul depozitării unor produse refrigerate (legume,
    fructe, lactate) sau la procesarea prin fermentaţie (industria berii) când aerul din încăperile respective trebuie periodic împrospătat (printr-un aport de aer proaspăt din exterior) pentru a
    menţine concentraţia diferitelor noxe sub limita admisibilă.

Aceste variaza de la cele mai simple, pana la cele mai sofisticate,in functie de domeniul de aplicabilitate si anume:

 Frigiderul– este un aparat sau o instalație pentru producerea și menținerea frigului, adică a temperaturii mai joase decât a mediului ambiant.Este cel mai utilizat aparat la scara mondiala si cel mai usor de intretinut.

Dulapurile frigorifice- este unul din echipamentele component ale bucatariei reci. Dulapurile frigorifice sunt echipamentele care sustin activitatea din bucatarie, fara ele nu ar putea fi pastrate alimentele  ce urmeaza a fi preparate sau diferite feluri de mancare  ce au fost deja realizate si care trebuie tinute la rece pana la servire. Dulapurile frigorifice pot fi de refrigerare sau de congelare.

Congelatorul-prin definitie , congelatoarele ingheata alimentele, deosebindu-se de frigidere tocmai prin temperatura mica la care are loc racirea.Temperatura optima pentru o congelare corecta din punct de vedere sanitar este de peste -20 grade Celsius.

Lada frigorifica- are exact aceeasi intrebuintare ca si congelatorul, difera doar faptul ca este pozitionat orizontal si nu vertical ca si congelatorul. La fel, Temperatura optima pentru o congelare corecta din punct de vedere sanitar este de peste -20 grade Celsius.

Vitrinele frigorifice-  sunt echipamente destinate expunerii produselor ce trebuie pastrate la temperaturi scazute intre 8 si 2 grade in vederea stocarii pe termen scurt ale produselor alimentare sau bauturilor.Sunt utilizate pentru mentinerea la rece a carnii si produselor din carne, branzeturilor, pestelui si produselor de cofetarie. Vitrina frigorifica orizontala poate fi cu agregat frigorific incorporat sau fara si cu sau fara spatiu de depozitare. Vitrinele frigorifice orizontale sunt o solutie pentru refrigerare durabila si sigura, cu o eficienta energetica buna si de cele mai multe ori un design modern.

Camera frigorifica- este o incapere sau un container montata in interiorul unei incinte sau la exterior, cu rolul de a pastra diverse produse la temperaturi de refrigerare sau congelare.De obicei camerele frigorifice au o putere frigorifica mare, ceea ce face ca temperatura din interior sa scada pana la 50-60 grade Celsius.Cele mai multe camere frigorifice au ca agent refrigerant AMONIACUL.

Instalatiile de aer conditionat casnicCa si frigiderele sunt echipamente nelipsite din vata noastra, mai ales pe timpul verii cand temperatura mediului ambiant este foarte ridicata si apare senzatia de disconfort termic. Dupa frigidere, acestea sunt cele mai folosite instalatii de climatizare la nivel mondial.Datorita noilor dezvoltari de functionare, aceste se pot utiliza si in sezoanele reci pe modul de incazire.

VENTILOCONVECTOARE sunt instalatii speciale pentru climatizarea incaperilor, care asigura o functionare silentioasa si durabila, cu consum redus de energie, atat vara cat si iarna.

Ventiloconvectoarele functioneaza pe principiul absorbtiei aerului din incapare, fiind atras de catre ventilator, apoi filtrat si transmis catre schimbatorul de caldura, unde se desfasoara procesul de racire sau incalzire a aerului, urmand sa se emane in incapere.

Pentru incalzirea si racirea spatiilor, ventiloconvectoarele utilizeaza apa ca agent termic. Datorita functiilor de racire si incalzire, ventiloconvectoarele asigura un nivel de confort ridicat, oferind incaperilor atat avataje economice cat si estetice.
Ventiloconvectoarele se pot monta pe pardoseala, perete sau tavan. Ventiloconvectoarele se pot utiliza impreuna cu cazane, pompe de caldura, centerale de apartament.

Perdele de aer- sunt special proiectate pentru incaperile dens populate precum scoli, birouri, banci, restaurante, fabrici, depozite. Perdelele ambientale se pot monta in tavanul fals sau pe perete.
Perdelele de aer ambientale industriale prezinta grile de refulare, cu ajutorul carora se ajunge la o eficienta maxima.

CHILLERE-

Chillerele sunt instalatii de climatizare, ce folosesc agent firgorific ecologic, destinate racirii spatiilor de tip comercial sau industrial, oferind eficienta termica ridicata.Chillerele se utilizeaza impreuna cu unitati terminale (ventiloconvectoare), pentru climatizarea incaperilor sau pentru a indeparta caldura degajata in urma proceselor industriale.Chillerele sunt caracterizate de eficienta energetica, functionare silentioasa, versatilitate si simplitate in utilizare si intretinere.

VRV-Variable Refrigerant VolumeVRV este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna „Variable refrigerant Volume” – „volum de agent frigorific variabil”. Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF „variable refrigerant flow” – „debit variabil de agent frigorific”. In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri.Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie.Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari.